Reportáž o zpracování vlny

Kde: Josefov, umělecká kolonie Bastion

Kdy: 23.-25.9.

Kdo: bhaktin Lucie, bhakta Šimon a Kryštof, textilní výtvarnice a přadlena Tereza Kalinayová

Jak: praní, česání, barvení, spřádání

Proč: soběstačné odívání na Gokule

 

Rádi bychom se s vámi podělili o zkušenosti nabyté během třídenního workshopu zpracování vlny, který vedla textilní výtvarnice Tereza Kalinayová. Akci jsme  iniciovali já s mým bratrem Kryštofem a bhaktin Lucií, protože chceme podpořit vznik tkalcovské dílny na farmě Nava Gokula.

Nejprve jsme vlnu museli vyprat. Ještě předtím je samozřejmě nutné ji ostříhat, což nemusí být vůbec lehký úkol. Záleží to na věku ovce, ale i jejím temperamentu, jak jsme se dozvěděli od slečny přadleny. Teď se však vraťme k praní. Každý díl celkového objemu materiálu je nutné vyprat alespoň patnáctkrát. Teplota vody by měla být taková, abychom v ní udrželi ruce po dobu čištění vlny. Jak jsme s praním daleko rozpoznáme jednoduše podle intenzity zbarvení vody, kterou po praní vyléváme. Po ukončení posledního praní by měla být voda průhledná. Při počátečním čištění je nutné z vlny vybrat větší nečistoty, jako jsou stébla trávy, slámy, různé kudlibabky a podobně. V závěrečné fázi praní jsme použili i březový šampón bez agresivních látek, který praní urychlil. Je ale potřeba počítat s tím, že vlna absorbuje aroma šamponu a poměrně dlouho bude mít vůni, kterou jsme zvolili. 

Potom, co je vlna vyždímaná, následuje sušení. Je důležité ji dobře rozprostřít, urychlíme tak schnutí a vlna se bude i snadněji česat. Přibližně po pěti hodinách by měl být materiál připravený k dalšímu zpracování. Ideální je vlnu sušit na slunci, ale jelikož jsme s ní pracovali na začátku podzimu, použili jsme kamna. 

Česání je stěžejní fáze celého procesu. Abychom z vlny získali přízi, je nezbytné ji vyčesat. Docílíme toho pomocí hřebenů nebo česačky. Mechanická česačka ušetří mnoho času a námahy. Cílem je jednotlivá vlákna vlny rozčesat v místech, kde jsou zacuchaná, aby tvořila celistvé rouno, z něhož můžeme tvořit přízi. Protichůdným pohybem hřebenů docílíme rovnoměrné hustoty výsledného materiálu. Po rozčesání stačí vlnu vyjmout z hřebenu pomocí háčku. Výsledkem našeho třídenního úsilí je jedna bedýnka vlněného rouna.

akce

2019